Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ενέργειες του Σωματείου Πυροσβεστών Πυρόσβεσης -Διάσωσης Νομού Κέρκυρας και αποτελέσματα αυτών

Αριθ.Πρωτ: 2016/22 Κέρκυρα, 30 Μαρτίου 2016
Προς :Θεόδωρο Γαλιατσάτο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Αξιότιμε κ. Περιφερειαρχα,
Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, διότι είναι πρωτοφανής η ολιγωρία που επιδεικνύεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος για την επαναπρόσληψη των
Συμβασιούχων Πυροσβεστών.
IMG 20160330 135333IMG 20160330 135354
Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά επίσημα την 1η Μαΐου, με αποτέλεσμα να χάνεται για ακόμα μια φορά ο πρώτος μήνας της θερινής σεζόν, την ώρα που κάποιοι παίρνουν παράλογο ρίσκο επαναπαυόμενοι σε μετεωρολογικές προβλέψεις του Μαρτίου για το καλοκαίρι!
Για μια ακόμα φορά οι συμβασιούχοι είναι μετέωροι και απροστάτευτοι, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας από το 2008, χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, η οποία μόνο στη θεωρία τους αναγνωρίζει ως θεσμό, χωρίς καμία διαβεβαίωση για την εργασιακή τους πορεία.
Συν τοις άλλοις, η προσφάτως εκφρασμένη άποψη του Υπουργού σχετικά με τους επιτυχόντες επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (του Ν.3938/2011) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον ατυχής αλλά σίγουρα δηλωτική της άγνοιας/παράβλεψης περί της παραγράφου 15 του εν λόγω Νόμου, βάσει του οποίου οι συνάδελφοι ήλπιζαν στην ρητή πρόβλεψη να προσλαμβάνονταν σταδιακά τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό το οποίο δεν θα υπερέβαινε το 50% των κενών οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών, κάτι το οποίο, όμως, δεν τηρήθηκε ποτέ.
Παράλληλα, όσα αποκαρδιωτικά ειπώθηκαν για τους επιλαχόντες (εξ εποχικών) στη συνάντηση της ομοσπονδίας μας στις 2/3/2016 με τον Ανάπλ. Υπουργό Προ. Πο Νικόλαο Τόσκα. (στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Γεν. Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Ι. Καπάκης) έδειξαν καθαρά τις προθέσεις του Υπουργού για ένα τόσο μείζον θέμα για εμάς.
Επίσης, αναφορικά με την κατηγορία πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, το θέμα της απόδοσης ή μη καθηκοντολογίου στο σύνολο των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και όχι αποκλειστικά σε αυτούς που θα μονιμοποιηθούν είναι ένα ζήτημα που μένει μεν υπό διαρκή συζήτηση αλλά που η συνειδητοποίηση της ουσίας του καθιστά αυτές τις συζητήσεις εντελώς επιπόλαιες. Είναι ηλίου φαεινότερο πως η απόδοση γενικών καθηκόντων σε όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό που να ασκεί πλήρη καθήκοντα είναι παραπάνω από αναγκαίο για τη λειτουργία μας ως υπηρεσία.
Η επιχειρηματολογία μας στηρίζεται σε αδιαμφισβήτητες και αδήριτες καταστάσεις που δε γίνεται να αγνοηθούν. Επιγραμματικά μπορούμε να αναφερθούμε στην κλιματική αλλαγή, στο σεισμογενές τόξο στο οποίο ανήκουμε. Συν τοις άλλοις, κατοικούμε σε μία νησιωτική περιοχή η οποία πολύ εύκολα αποκόπτεται από την υπόλοιπη Ελλάδα σε ακραία καιρικά φαινόμενα και παρουσιάζει δεδομένη καθυστέρηση αποστολής δυνάμεων σε περίπτωση ενίσχυσης.
Επιπλέον, η προσάραξη περισσοτέρων πλοίων και κρουαζιερόπλοιων στο νέο λιμάνι της Κέρκυρας και της ευρύτερης περιοχής των Ιονίων Νήσων, η ενίσχυση του αεροδρομίου της Κέρκυρας, η διαφύλαξη της Παλαιόπολης ως πολιτιστικό μνημείο της Unesco, τoν δασικό πλούτο που εκφράζει την πράσινη ομορφιά του Iονίου, και της επιπρόσθετες αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στο Πυροσβεστικό Σώμα τόσο με το ν4249/2014, ως κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας, όσο και με την επείγουσα τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας (μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις), κατά την οποία δύναται το πυροσβεστικό προσωπικό να οδηγεί ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, όπου το προσωπικό τους δεν επαρκεί.
Όλα αυτά μπορούν να διασφαλιστούν με τεράστιο οικονομικό όφελος έναντι νέων προσλήψεων αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον προσωπικό, σε μια πυροσβεστική υπηρεσία που η δομή της απειλείται από την τριχοτόμηση του προσωπικού της.
Συγκεκριμένα, ζητάμε:
1ον πλήρη καθήκοντα στο σύνολο των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
2ον στήριξη του θεσμού των συμβασιούχων Πυροσβεστών με 6μηνη σύμβαση εργασίας της αντιπυρικής περιόδου κατά έτος για πενταετή θητεία, καθώς και τη δυνατότητα πολύπλευρης αξιοποίησης του εν λόγω προσωπικού, δεδομένης της εμπειρίας του, για τους υπόλοιπους 6 μήνες, στην υποβοήθηση και ενίσχυση στον τομέα της πρόληψης στο Π.Σ. ή σε κάθε άλλο φορέα με αρμοδιότητα σχετική με τη δασοπυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την πολιτική προστασία, σε υποκατάσταση νέων προσλήψεως.
3ον αποκλειστική κάλυψη των κενών του Π.Σ. από τη λίστα επιτυχόντων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, δεδομένου ότι οι επόμενοι που πρόκειται να προσληφθούν θα είναι οι απόφοιτοι της Πυροσβεστικής Ακαδημίας μέσω πανελληνίων εξετάσεων το 2019.
4ον άμεση χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στους συμβασιούχους πυροσβέστες, όπως ήδη έχει προβλεφθεί για το υπόλοιπο προσωπικό.
Δυστυχώς, το αίσθημα δικαιοσύνης και σεβασμού της υπηρεσιακής μας αξιοπρέπειας έχει θιχτεί σε σημαντικό βαθμό και αυτό είναι κάτι που διακατέχει όλα τα μέλη του Σώματός μας, ιδιαίτερα μετά τις απόψεις του Αναπλ. Υπουργού κ. Τόσκα για τους συμβασιούχους, τους οποίους χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς ως ρουσφετολογική κατηγορία.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και αναμένουμε εκ μέρους σας σχετική ενημέρωση.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
-ο- -ο-Πρόεδρος                   ο Γεν. Γραμματέας
Άνθης Ν. Γεώργιος               Δοσούλας Α. Βησσαρίων