Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Ενημέρωση Μελών Από Σωματείο Κέρκυρας Για Επίσκεψη Γεν. Γραμματέα Προ.Πο. Σε Περιφ. Διοίκηση Ιονίων Νήσων

Αριθ.Πρωτ: 2015/44
Κέρκυρα 23 Ιουνίου 2015
Προς :
Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π & Μέλη Σωματεία
ΘΕΜΑ : «Ενημέρωση Μελών »
Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσου Μαυρόπουλου στην περιφερειακή διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Κέρκυρας και Πρόεδρο της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Στέφανο Σαμοΐλη καθώς και από των Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος - Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου. Ακολούθησε σύσκεψη με υπερεσιακούς παράγοντες και συνάντηση με το Πυροσβεστικό προσωπικό στο χώρο του νέου Πυροσβεστικού Μεγάρου όπου και έγινε ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

1.Σχετικά με τη συνταξιοδοτική ρύθμιση της 60ης και 61ης σειράς Πυροσβεστών, είναι ήδη ως πρόταση στον Αναπλ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής ασφάλισης κ. Δημήτριο Στρατούλη και επεξεργάζεται.
2.Για τα ασφαλιστικά ταμεία ,προωθείται ο διάλογος με τους συνδικαλιστικούς φορείς.
3.Η απόφαση του Σ.τ.ε. είναι σεβαστή όπως και κάθε δικαστική απόφαση, θα γίνει επανόρθωση.
4.Για τον κανονισμό μεταθέσεων θα γίνει διαβούλευση με τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Σωματεία και των δυο Ομοσπονδιών ΠΟΕΥΠΣ - ΠΟΠΥΣΥΠ.
5.Η τροποποίηση του ΚΕΥΠΣ βρίσκει κοινής αποδοχής λόγω του ότι περιλαμβάνει άρθρα αναχρονιστικού περιεχομένου.
6.Για τα Μ.Α.Π. έχοντας υπόψη την οικονομική κρίση θα προσπαθήσει το 2016 να καλύψει τις όποιες ανάγκες έχουν παρουσιαστεί στον ατομικό εξοπλισμό του προσωπικού υποστηρίζοντας αίτηση ανάλογου κονδυλίου.
7.Ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής η εισαγωγή Πυροσβεστών θα γίνεται με τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων.
8.Ομογενοποίηση των Π.Π.Υ. καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις για όσους πληρούν τα κριτήρια και για τους υπόλοιπους προσωποπαγείς θέσεις, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, λόγω της διαπραγματευτικής πορείας της χώρας μας.
9.Αναφέρθηκε στη κατάργηση του ν.4249/2014 μέσα από ουσιαστική διαβούλευσης των αρμόδιων φορέων, χωρείς να μπορεί να δώσει χρονικό προσδιορισμό.
10. Ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες, εξετάζοντας και τη πιθανότητα νέου διαγωνισμού.
11. Όσον αφορά την κάλυψη κενών θέσεων Π.Π.Υ. το θέμα έχει τελειώσει και αναμένονται τα πορίσματα υγειονομικών, ψυχοτεχνικών εξετάσεων και αθλητικών δοκιμασιών.
Υπήρξε τοποθέτηση των σωματείων με σύμπνοια απόψεων για παθογένειες τόσο σε τοπικά ζητήματα όσο και για τα εργασιακά θέματα των Π.Π.Υ. και Συμβασιούχων Πυροσβεστών.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση ανώτατου αξιωματικού για τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα και τα οφέλη στον επιχειρησιακό τομέα, της εξομοίωσης των καθηκόντων τους με αυτά του μόνιμου προσωπικού.
Το Σωματείο μας εκφράζοντας την πλήρη κατανόηση των δυσκολιών που περνά η Πατρίδα μας και στη βάση ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου με τη πολιτική και φυσική ηγεσία μας, θέσαμε στον κ. Μαυρόπουλο την άμεση εναρμόνιση των καθηκόντων των Π.Π.Υ. με αυτό του μόνιμου προσωπικού ως ουσιαστική παρέμβαση στο έργο των Πυροσβεστών και μάλιστα όταν αυτό δεν επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση.
Με έκπληξη ακούσαμε την απάντηση του κ. Γενικού ότι χρειάζεται τροπολογία μέσα στο ν.4249/2014 για δυο αντιφατικές παραγράφους στο άρθρο 98. Η μια σχετίζετε με τα κύρια καθήκοντα των Π.Π.Υ. και η άλλη με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εναρμόνιση των καθηκόντων μας με αυτά του μόνιμου προσωπικού.
Επίσης περιγράψαμε στον κ. Γενικό και στον Αρχηγό του Π.Σ. τα προβλήματα που έχουν οξυνθεί από την οικονομική ανέχεια που βιώνουν οι συνάδελφοι μας συμβασιούχοι Πυροσβέστες τα τελευταία χρόνια, ζητώντας γι΄αυτούς την ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος κατοχυρώνοντας την εργασία τους κατά τους 6 μήνες που είναι η αντιπυρική περίοδος(καταστολή) και για τους υπόλοιπους μήνες στη πρόληψη.
Ο κ. Μαυρόπουλος μας είπε ότι ο χρόνος εργασίας είναι στα πλαίσια ανανέωσης 5ετιας για τις αντιπυρικές περιόδους και για τους υπόλοιπους μήνες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, ίσως τρεις επιπλέων μήνες»
Για τους υπόλοιπους του πίνακα ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ Π.Π.Υ. ρωτήσαμε τον κ. Μαυρόπουλο τι πρόκειται να γίνει .
« Θα δούμε ως το τέλος της πενταετίας το 2017 τα κενά που θα έχουν δημιουργηθεί, μια σκέψη είναι να παραταθεί η διάρκεια ισχύος του πίνακα επιλαχόντων, αν και είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις».
Συμπερασματικά...
Η προηγούμενη και η νέα κυβέρνηση όταν έκαναν προγραμματικές και προεκλογικές δηλώσεις γνώριζαν την ύφεση που έχει περιέλθει η χώρα μας και δεσμεύονταν έναντι στα δίκαια αιτήματα μας…
Προφασιζόμενοι την οικονομική κρίση προβάλουν εμπόδια για την εξομοίωση των Π.Π.Υ. με το μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα προωθούν την εισαγωγή Πυροσβεστών με τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων και το ανάλογο κόστος εκπαίδευσης.
Έστω η εναρμόνιση των καθηκόντων με το μόνιμο προσωπικό που στη τελική δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και ανακουφίζει άμεσα το έργο των Πυροσβεστών, εφεύρουν δικαιολογίες μεταθέτοντας το πρόβλημα για μετέπειτα.
Για τους Συμβασιούχους η αναγνώριση δεν έρχεται ούτε σε χρόνο εργασίας, ούτε σε μισθολογική βάση, ούτε σε μια υποτυπώδη φυσιολογική εξέλιξη μέσα σε μια δουλεία με επικινδυνότητα και έτη προϋπηρεσίας .
Όσο για τους επιλαχόντες Π.Π.Υ. η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί μας δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το σύνολο των συμβασιούχων που είναι εν αναμονή της λίστα επιτυχόντων Π.Π.Υ.
Το που οδεύουμε τελικά δεν το ξέρει κάνεις…
Έχοντας περιέλθει σε έναν εσωτερικό διχασμό που πλήττει το συνδικαλιστικό κίνημα κάνοντας το ευάλωτο σε αυτούς που το αντιπολιτεύονται, να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας διότι χρειάζεται συσπείρωση και ομαδικό πνεύμα, ώστε να διεκδικήσουμε το μέλων μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
-ο-
Πρόεδρος 
Άνθης Ν. Γεώργιος

-ο-
Γραμματέας
Βησσαρίων Α. Δοσούλας