Στις 7/2/2017 και με ορατό πλέον το αδιέξοδο στη μονιμοποίηση των ΠΠΥ, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ Κεγκέρογλου κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα:
Η απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναφέρει τα παρακάτω:
Ειδικά για το ζήτημα της μονιμοποίησης των ΠΠΥ, ο Υπουργός απαντά λίγο πολύ τα εξής:
Αφενός, ο νόμος που προέβλεπε τη μονιμοποίησή τους στις 10/2/2017 συνιστούσε «χρόνια στρέβλωση προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία τους κρατούσε ομήρους» ενώ η τροπολογία που ΚΑΤΑΡΓΕΙ τη μονιμοποίηση στις 10/2/2017 και αντ' αυτής δίνει μια τριετή παράταση θητείας και ΙΣΩΣ τους μονιμοποιήσει, κατά τον κ Υπουργό συνιστά «λύση» στην ομηρία αυτή!!
Αφετέρου, με τη λήξη της τριετίας οι προς μονιμοποίηση ΠΠΥ εντάσσονται «αυτοδίκαια» στο μόνιμο προσωπικό, καταλαμβάνοντας «νέες οργανικές θέσεις» που συνιστώνται με ΠΔ. Εκτός του ό,τι ο κ Υπουργός «ξέχασε» να αναφέρει πως το ΠΔ αυτό θα πρέπει πρώτα να προταθεί από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών (που σημαίνει πως, αν για οποιοδήποτε λόγο οι δυο Υπουργοί δεν το προτείνουν, τότε δεν υπάρχει μονιμοποίηση), ο κ Υπουργός χαρακτηρίζει τις οργανικές θέσεις που θα καταλάβουν οι ΠΠΥ ως «νέες». Όμως, ένας από τους αγώνες που δόθηκε και κερδήθηκε από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία μας την ημέρα της ψήφισης της τροπολογίας, αφορούσε ακριβώς στο μη χαρακτηρισμό αυτών των οργανικών θέσεων ως «νέων», διότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα δημιουργούσε ξανά προβήματα με την τρόικα, τους θεσμούς ή όπως αλλιώς θα βαφτίσει η τότε κυβέρνηση τη διεθνή επιτροπεία η οποία θα διοικεί την πατρίδα μας. Το ακριβές απόσπασμα από την τροπολογία αναφέρει τα εξής:
«Μετά το πέρας της παράτασης του προηγούμενου εδαφίου ολοκληρώνεται αυτοδικαίως η διαδικασία ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, χωρίς να απαιτείται νέα κρίση. Οι εντασσόμενοι καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις, οι οποίες συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων οργανικών θέσεων της ειδικής κατηγορίας πυροσβεστών πενταετούς θητείας» (η έμφαση δική μας).
Παρουσιάζεται έτσι με τον πλέον επίσημο τρόπο το ίδιο το Υπουργείο να μην γνωρίζει τι ακριβώς έχει νομοθετήσει πριν 15 ημέρες! Αν μέσα σε τόσο μικρό διάστημα έχει δημιουργηθεί μια τόσο σημαντική «παρανόηση» στη Διοίκηση, ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι σε τρία χρόνια (και ίσως υπό τις συνθήκες μιας εντελώς διαφορετικής κυβερνητικής σύνθεσης) δεν θα ακούσουμε πάλι δικαιολογίες περί «μη κατανόησης», «δεν ξέραμε» κλπ που θα επικαλούνται «χρόνιες στρεβλώσεις προηγούμενων κυβερνήσεων»;