Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ενημέρωση Μελών Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Αριθ. Πρωτ : 895
Αθήνα: 28.05.2015

Προς :
Σωματεία - Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»
Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια επικοινωνιών που γίνονται από μέλη μας προς την Ομοσπονδία, έχουν παρατηρηθεί τα ακόλουθα φαινόμενα :
1)Ότι δεν δίνεται φοιτητική άδεια από ορισμένες υπηρεσίες σε Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης προκειμένου να συμμετάσχουν σε ενδοσχολικές ή Πανελλαδικές εξετάσεις ενώ παράλληλα προτρέπονται να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδεια για το λόγο αυτό.
2)Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης που εκτελούν υπηρεσίες πέρα από τα προβλεπόμενα όρια και ωράρια, όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με διαταγές του Πυροσβεστικού Σώματος ( νυχτερινά, αργίες, εκτός έδρας ). Συγκεκριμένα μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά έντονο και συμβαίνει είτε με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών Σωματείων είτε όταν τα Σωματεία το γνωρίζουν αλλά το παραβλέπουν.
Αναφορικά με το πρώτο θέμα, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσουν τα Σωματεία για τυχόν περιπτώσεις μελών τους προκειμένου να επέμβουμε.
Για το δεύτερο θέμα τώρα, και μέχρι εκδόσεως σχετικής διαταγής που να καλύπτει τις περιπτώσεις αυτές, παρακαλούμε να μεριμνήσουν τα Σωματεία για να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά.
Τέλος, εάν παρουσιαστεί παρόμοια φαινόμενα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θα επεμβαίνει αυτοδικαίως η Ομοσπονδία καταγγέλοντας τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές ενώ επιπλέον θα ελέγχονται πειθαρχικά τα Σωματεία και οι συνάδελφοι από τα αρμόδια όργανα.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος
Τηλ.: 6974709262

Ο Γεν. Γραμματέας
Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
Τηλ.: 6986131046

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

''Ομογενοποίηση του πυροσβεστικού προσωπικού''





ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  ΣΥΡΙΖΑ 

Τομέας Πυροσβεστικής 


Σύμφωνα με το Ν.4249/2014 ορίζεται ότι η εισαγωγή Πυροσβεστών στο Π.Σ. θα γίνεται μέσω των Πανελληνίων. Η εισαγωγή των Πυροσβεστών μέσω Πανελλήνιων αποτελούσε θέση αρχής τόσο του Τμήματος των Σ.Α. όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ ζήτησε την κατάργηση του Ν. 4249?2014,την είχε στηρίξει στην Βουλή στην Βουλή πού εξασφάλισε την αξιοκρατία στο σύστημα επιλογής για την εισαγωγή των Πυροσβεστών στο Π.Σ 

Από την ψήφιση του νέου Νόμου μέχρι σήμερα δεν είχε συσταθεί επιτροπή για να διαμορφώσει σχέδιο Π.Δ. για την ισχύ του το 2016. 

Με την ανάλυψη των καθηκόντων του νέου Γ.Γ.Π.Π. κ. Τάσο Μαυρόπουλο, δόθηκε εντολή με χαρακτήρα κατ΄επείγοντος ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία του Π.Δ. από ομάδα έμπειρων Αξ/κών πού Υπηρετούν στην Πυροσβεστική Ακαδημία. 

Η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση της ενσωμάτωσης των συναδέλφων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης Π.Π.Υ. ώστε σύντομα και με την κατάργηση του αναχρονιστικού Ν.4249/2014, από ψήφιση νέου Νόμου μέσα από ουσιαστική διαβούλευση των αρμοδίων φερέων, επιστημονική μελέτη ναι από σύσταση διακοματικής επιτροπής, σύντομα να τεθεί η βάση για την μετεξέλιξη του Π.Σ σε ένα σύγχρονο οργανισμό που να έχει επιλύσει τουλάχιστον τις δυσλειτουργίες του στο καίριο ζήτημα της φυσιογνωμίας του προσωπικού του. 

Μετά από την πολιτική συμφωνία με τους Θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. υπάρχει δέσμευση για την υλοποίηση της ομογενοποίησης του προσωπικού του Π.Σ. 

Το Τμήμα των Σ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από τη Πολιτική Ηγεσία την άμεση και εντός 2015 υλοποίηση της δέσμευσης. 

Προτείνει: 

Όσοι από τους Π.Π.Υ. έχουν τα τυπικά προσόντα πρόσληψης στο Π.Σ. θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως ως πυροσβεστικό προσωπικό, με τα ίδια ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων ΠΠΥ και την αντίστοιχη σύσταση θέσεων Πυροσβεστών Γ.Υ. 

Επίσης άμεσα θα πρέπει να γίνει απορρόφηση των επιλαχόντων Π.Π.Υ. προς συμπλήρωση των κενών που υπάρχουν σήμερα στις 

θέσεις των Πενταετών Πυροσβεστών μια διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη από αρμόδια επιτροπή του Α.Π.Σ. 

Αναφορικά επίσης για το επί συμβάση προσωπικό, 

χρειάζεται η συνέχιση του θεσμού, για την αντιμετώπιση των αυξημένων εποχικών αναγκών 

της δασοπυρόσβεσης, μετά από μια νέα επιχειρησιακή μελέτη που να καθορίζει την 

αριθμητική και τοπική αναγκαιότητα. 



Όσον αφορά την εκπαίδευση των Π.Π.Υ. 

Η εκπαίδευση των Πενταετών Πυροσβεστών περιγράφετε στον ν.3938/2011 άρθρο 15 παρ. 10 και αναφέρει : << . Οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης υφίστανται κατάλληλη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση ανάλογη εκείνων των μονίμων πυροσβεστών. Ο τόπος, ο χρόνος, το είδος της εκπαίδευσης, τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευομένων καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.>>. 

Έχοντας υπόψη την παραπάνω παράγραφο ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Εμμανουήλ Οθωνας εξέδωσε την απόφαση 104 οικ.Φ.109-1/8-2-2012 αρ. φύλλου 200 που την υπογράφει και ο τότε Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης διότι από την εκπαίδευση θα προέκυπτε και οικονομικό βάρος για το Ελληνικό Δημόσιο και έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Οικονομικών. Στο άρθρο 1 ορίζετε πως οι Π.Π.Υ. που προέρχονται από ιδιώτες θα εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τα παραρτήματα αυτής ( 600 Πυροσβέστες ), ενώ οι Π.Π.Υ. εξ εποχικών στις έδρες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που υπηρετούσαν ως εποχικοί οι οποίες λειτουργούν ως παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας – κέντρα εκπαίδευσης ( 3.400 Πυροσβέστες ) . 

Στο άρθρο 2 καθορίζετε πως οι Π.Π.Υ. εξ ιδιωτών θα εκπαιδευτούν για 4 μήνες μιας και δεν έχουν προϋπηρεσία και οι εξ εποχικών δύο (2) μήνες λόγο της μακράς προϋπηρεσίας τους αλλά και της εκπαίδευσης που έκαναν κάθε χρόνο για 1 μήνα ως εποχικοί Πυροσβέστες . 

Το άρθρο 3 αναφέρετε στην εκπαιδευτική ύλη η οποία είναι ίδια για όλους τους Π.Π.Υ. και όσον αφορά η ύλη αυτή καθορίζετε από την Πυροσβεστική Ακαδημία σύμφωνα με το Π.Δ. 174/1983 << Κανονισμός Πυροσβεστικής Σχολής >> που είναι ιδία με του Μόνιμου Πυροσβέστη. Τα διδασκόμενα μαθήματα : 

α) 1. Πυροσβεστική Νομοθεσία 

2. Πυροσβεστική Τέχνη. 

3. Κανονισμός Ασκήσεων ( θεωρητικά – Πρακτικά ). 

4. Μηχανολογία αυτοκινήτου ( Θεωρητικά – Οδήγηση αυτοκινήτου – Χειρισμός ). 

5. Στοιχεία Οικοδομικής . 

6. Στοιχειά Χημείας . 

7. Στοιχεία Φυσικής . 

Τα ανωτέρω μαθήματα εξετάζονται γραπτός πλην του πρακτικού μέρους που προβλέπετε πρακτική εξέταση. 

Β) 1. Διασώσεις 

2. Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις – Εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης – Ανελκυστήρες . 

3.Υγειηνη – Α΄ Βοήθειες . 

4. Σωματική Αγωγή – Αθλητισμός . 

Στα ανώτερο μαθήματα υπάρχει πρακτική εξέταση. 

Συμπερασματικά η ύλη είναι η ιδία και χωρίς καμιά διαφοροποίηση από αυτή του Μονίμου Προσωπικού που γίνετε μέχρι και σήμερα . Πέρα όλων αυτών στα τρία και πλέων χρόνια που υπάρχει ο θεσμός του Πενταετή Πυροσβέστη όλες οι εκπαιδεύσεις είτε μέσο της Υπηρεσίας που είναι σε καθημερινή βάση είτε μέσο σεμιναρίων είναι η ιδία με το μόνιμο Προσωπικό. 

Στο άρθρο 4 καθορίζονται οι διαδικασίες αξιολόγησης των Πυροσβεστών οι οποίες είναι ίδιες με το μόνιμο προσωπικό και στο πρακτικό μέρος αλλά και στο θεωρητικό όπως και των γραπτών εξετάσεων με αδιάβλητο τρόπο όμοιο με αυτόν των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών στα Πανεπιστήμια. 

Μετά το τέλος των εξετάσεων έγινε απονομή αποφοιτηρίων σε όλους τους επιτυχόντες σπουδαστές - Πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Ακαδημία. 

Συμπερασματικά οι Πενταετείς Πυροσβέστες έχουν κάνει την ιδία εκπαίδευση με τους μονίμους Πυροσβέστες και ουσιαστικά αλλά και από νομικής απόψεως . Μπορεί για τους εξ εποχικών η φοίτηση να ήταν δύο 

(2) μήνες αλλά εξετάστηκαν στην ίδια ύλη και μαθήματα και έδωσαν τις ίδιες εξετάσεις με αυτές των μονίμων . Στα 15 και πλέον χρονιά προϋπηρεσίας τους η εκπαίδευση τους ξεπερνά τους 20 μήνες και είναι πραγματικά απορίας άξιο ένας Πυροσβέστης προερχόμενος από ιδιώτες να είναι καλά εκπαιδευμένος με 4 μήνες εκπαίδευση αλλά ένας Πυροσβέστης εξ εποχικών με τόσα χρονιά προϋπηρεσία αλλά και τόσους μήνες εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια να μην αρκούν οι 2 μήνες εκπαίδευση την οποία ούτως η άλλος τόσα χρονιά την είχαν κάνει και πρακτικά αλλά και θεωρητικά. 

Οι 4.000 Π.Π.Υ. αν για όποιον δηποτε λόγω, ακολουθούνταν η εισαγωγή τους ανά 400 άτομα στο παράρτημα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στα Βίλια θα έπρεπε να διαιρεθούν σε 10 σειρές και η αποφοίτηση του τελευταίου θα γινόταν μετά από 5 ολόκληρα χρόνια δηλαδή Δεκέμβριο του 2017 με ένα τεράστιο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο εν μέσο κρίσης και το σημαντικότερο χωρίς καμιά ουσιαστική διαφορά. 

Ένα άλλο μεγάλο κόστος οικονομικό που μπορεί και αρκετοί Π.Π.Υ. να μην άντεχαν θα ήταν και το τετράμηνο κόστος διαβίωσης των ιδίων στην σχολή αλλά και των οικογενειών τους καθώς η συντριπτική πλειονότητα τους είναι οικογενειάρχες με ότι αυτό συνεπάγετε για τον καθένα μας . 

Για όλα τα παραπάνω ο νόμος 3938/2011 άρθρο 15 αλλά και η τροποποίηση του με τον ν.4249/2014 άρθρο 98 που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με 280 ναι και 20 παρόν από τους Βουλευτές της προβλέπει την άμεση ένταξη στο μόνιμο προσωπικό κατόπιν αιτήματος τους με μοναδικά κριτήρια την ηλικία των 40 ετών κατά την κατάθεση των χαρτιών το Σεπτέμβριο του 2011 , τον απολυτήριο τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά την ημέρα ένταξης στο μόνιμο προσωπικό και φυσικά την κρίση του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου Πυροσβεστών . 

Η ανωτέρω διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθείτε εδώ και χρόνια για τους επί θητεία Πενταετείς Ειδικούς Φρουρούς – Συνοριοφύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Για τους υπόλοιπους συναδέλφους από τους Π.Π.Υ. που δεν έχουν τα τυπικά ανωτέρω προσόντα, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι μετά την ολοκλήρωση της 5ετους σύμβασης τους, σύμφωνα με ότι προβλέπει ο σχετικός νόμος, θα πρέπει να ενταχθούν στο πυροσβεστικό προσωπικό, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για συνοριακούς - ειδικούς της ΕΛΑΣ, με προσωποπαγείς θέσεις που θα καταργούνται μετά την  συνταξιοδότησή τους και θα μετατρέπονται αυτομάτως σε κενή θέση Πυροσβέστη Γενικών Υπηρεσιών. 


Αναδημοσίευση απο το  http://www.enstoloi.gr/2015/05/blog-post_77.html

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ενημέρωση Μελών Για Πραγματοποίηση Συνάντησης Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. Με Αναπλ. Υπουργό κ.Πανούση & Γεν. Γραμματέα Προ.Πο. κ.Μαυρόπουλο

Αριθ. Πρωτ : 889
Αθήνα: 20.05.2015

Προς :
Σωματεία - Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»
φωτογραφία 2
Την Δευτέρα 18.05.2015 στο Υπουργείο Προ.Πο. πραγματοποιήθηκε η αναμενόμενη από καιρό σύσκεψη, μεταξύ του Υπουργού Προ.Πο κ. Πανούση Ιωάννη, του Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Αναστάσιου Μαυρόπουλου και των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας μας.
Υπενθυμίζουμε ότι στις πρώτες ενημερωτικές επαφές που είχαν προηγηθεί με τον Υπουργό στις 09.02.2015 και τον Γεν. Γραμματέα στις 20.03.2015, ζήτησαν πίστωση χρόνου από την Ομοσπονδία μας, προκειμένου να αναλάβουν επισήμως τα καθήκοντά τους και να ενημερωθούν και περαιτέρω για τα ζητήματά μας, ώστε να είναι σε θέση να μας απαντήσουν για το ποια από αυτά και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να επιλυθούν.
Στα ανησυχητικά συμπεράσματα της συνάντησής μας είναι, ότι ενώ η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν γνωστή τόσο προεκλογικά, όταν η νυν κυβέρνηση εξήγγειλε τις δεσμεύσεις απέναντί μας μέσα από τους άξονες αναβάθμισης του Π.Σ, όσο και μετά τις εκλογές όταν επέμεινε μέσα από τις προγραμματικές της δηλώσεις ως Κυβέρνηση, τώρα μας την παρουσίασαν ως εμπόδιο για την υλοποίηση των προτάσεων μας.
Επί της ουσίας δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση ούτε για το σε ποια, ούτε με ποιο τρόπο, ούτε πότε προτίθενται να δώσουν λύσεις, αναφέροντάς μας ότι θα είναι σε θέση να μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα μετά τον Ιούνιο όπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της χώρας μας.
Συγκεκριμένα μας απάντησαν:
  • Ομογενοποίηση Προσωπικού
Μας διαβεβαίωσαν ότι παραμένει ως προτεραιότητα του Υπουργείου σε ότι αφορά το Π.Σ και κατευθύνονται σε σταδιακή ομογενοποίηση πρώτα για αυτούς που έχουν τα προσόντα της παρ.8 άρθρο 15 ν.3938/2011 και σε δεύτερο χρόνο για τους εναπομείναντες. Την παρούσα χρονική στιγμή δεν ήταν σε θέση να μας πουν περισσότερα και μας παρέπεμψαν στην εκ νέου συνάντησή μας μετά τον Ιούνιο όπου και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Χώρας.
  • Πρόσληψη επιλαχόντων-επιτυχόντων Π.Π.Υ.
Πέρα από την κάλυψη των 232 κενών θέσεων, για τις οποίες η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα επιπλέον αλλά και ούτε ήταν σε θέση να μας απαντήσουν για το πώς, πότε, με ποιο τρόπο και αν προτίθενται να το πράξουν στο μέλλον. Στο ζήτημα αυτό η Ομοσπονδία μας εξέφρασε την αντίθεσή της και διαμήνυσε ότι αποτελεί προσβολή και απαξίωση για εμάς, να προχωρήσει στο εξής το Π.Σ. σε νέες προσλήψεις με οποιοδήποτε τρόπο (προκήρυξη, Πανελλήνιες Εξετάσεις) πριν προηγουμένως αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα το ήδη υπάρχον προσωπικό, επιλαχόντες και ΠΠΥ. Δεν μπορεί από την μία να μας επικαλούνται δυσχερή οικονομική κατάσταση και από την άλλη να προτιμηθούν νέες προσλήψεις, για τις οποίες υπάρχει πολλαπλάσιο κόστος, από το να αξιοποιηθεί και να καλύψει επαρκώς αυτές τις ανάγκες το ήδη υπάρχον προσωπικό.
  • Ανανέωση νέας 6μηνης ανά έτος 5ετούς θητείας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Μας ανέφεραν ότι η παρουσία Συμβασιούχων Πυροσβεστών στο Π.Σ την αντιπυρική περίοδο κρίνεται απαραίτητη λόγω των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν. Ωστόσο, παρά την επιμονή μας, απέφυγαν να μας απαντήσουν εάν προτίθενται να προχωρήσουν σε ανανέωση της θητείας των υπαρχόντων Συμβασιούχων ή εάν αποσκοπούν σε πρόσληψη άλλων μέσω νέας προκήρυξης.
  • Καταβολή επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος
Δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια προς το παρόν για την ένταξη του επαγγέλματός μας στην κατηγορία αυτή. Θα ενημερωθούν για το που φτάνει η διαδικασία ένταξης γενικότερα των επαγγελμάτων αφού ήδη υπάρχει εισήγηση από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Προ. Πο. για την ένταξη του επαγγέλματος μας και θα μας ενημερώσουν στην επόμενη συνάντηση μετά τον Ιούνιο.
  • Έκδοση κανονιστικών Πράξεων Ν.4249/14
Δεν έχει προγραμματιστεί προς έκδοση καμία κανονιστική πράξη σε ότι αφορά το καθηκοντολόγιο αλλά και τις αποσπάσεις-μεταθέσεις των Π.Π.Υ, παρόλο που όπως τους ενημερώσαμε δεν επιβαρύνουν με οικονομικό κόστος και έχει ήδη συσταθεί επιτροπή από το Α.Π.Σ. και ήδη έχει εκδώσει πόρισμα για την πλήρη εναρμόνιση των καθηκόντων των Π.Π.Υ. με το Πυροσβεστικό Προσωπικό. Στο θέμα αυτό ζήτησαν να ενημερωθούν για τις προτάσεις των φορέων στην αρμόδια επιτροπή και το πόρισμα αυτής.
  • Αλλαγή του τρόπου καταβολής των εκτός έδρας αποζημιώσεων.
Ζητήσαμε εκ νέου να εναρμονιστεί η καταβολή των εκτός έδρας αποζημιώσεων των Π.Π.Υ. και Συμβασιούχων με το λοιπό Πυροσβεστικό Προσωπικό. Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να μας καταβάλλεται η εκτός έδρας αποζημίωση ανεξαρτήτως χιλιομέτρων στα δασικά συμβάντα και δασικά περιπολικά, όπως αντίστοιχα ισχύει και για το λοιπό Πυροσβεστικό Προσωπικό. Μας ανέφεραν ότι εάν πράγματι το ποσό της εκτός έδρας αποζημίωσης είναι το ίδιο για όλες τις κατηγορίες Προσωπικού όπως τους ενημερώσαμε, το βλέπουν θετικά και θα μας ενημερώσουν σχετικά στην επόμενη συνάντησή μας.
Συνάδελφοι,
Όπως σας έχουμε ήδη επισημάνει, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του εφησυχασμού απλά και μόνο επειδή άλλαξε η Κυβέρνηση, θεωρώντας πολλοί ότι και μόνο από αυτό το γεγονός είναι θέμα χρόνου το πότε θα λυθούν τα προβλήματά μας. Όπως εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς, οι απαντήσεις οι οποίες παίρνουμε τόσο εμείς από τις συναντήσεις που πραγματοποιούμε όσο και εσείς από την παρουσία των αρμόδιων φορέων σε αρκετές Υπηρεσίες και Κλιμάκια της χώρας, έχουν ελάχιστες διαφορές αλλά αρκετές ομοιότητες με αυτές που παίρναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Επειδή όμως θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν με βιαστικά συμπεράσματα, συνιστούμε λίγο υπομονή για ακόμα ένα μήνα όπου και θα έχουν ολοκληρωθεί οι περιβόητες διαπραγματεύσεις της Χώρας, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ώστε να πραγματοποιηθεί εκ νέου η συνάντηση με τον Υπουργό Προ. Πο και τον Γεν.Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και με τα νέα πλέον δεδομένα να προγραμματίσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας.
Ταυτόχρονα, το διάστημα αυτό του ενός περίπου μηνός που θα μεσολαβήσει έως την επόμενη συνάντηση, παρακαλούνται τα Σωματεία να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση και ενημέρωση των προτάσεών μας σε κάθε αρμόδια αρχή (Νομαρχιακές κομματικές οργανώσεις, τοπικούς Βουλευτές, πολιτική και φυσική ηγεσία κατά την παρουσία τους στις κατά τόπους Π.Υ). Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε σε όλους αυτούς, ότι είναι υποχρέωσή τους να υλοποιήσουν τις προεκλογικές και προγραμματικές τους δεσμεύσεις απέναντί μας και ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά δικαιολογία, μιας και ήταν ήδη γνωστή όταν γίνονταν όλες αυτές οι εξαγγελίες για εμάς.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Ο Πρόεδρος

Φαραντάκης Αλέξανδρος
Τηλ: 6974709262

Ο Γεν. Γραμματέας

Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος


Τηλ: 6986131046

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ενημέρωση Μελών Από Σωματείο Ιωαννίνων Για Συνάντηση Με Βουλευτή κ.Στέφο Ιωάννη

ΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Δ/ΝΣΗ: ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 18
ΣΥΝ/ΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΑΡ. ΚΑΤ. ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 97/26-03-2003
www.pyrosvestesioanninon.blogspot.gr – email: pyrosvestesioanninon@gmail.com
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
ΤΗΛ. & FAX: 2651073321
Ιωάννινα , 17/05/2015
Αρ. Πρωτ.:108
Προς :
Μέλη Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων
Κοινοποίηση
1.Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
2.Σωματεία Μέλη
Θέμα : « Ενημέρωση Μελών »
Το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων πραγματοποίησε συνάντηση με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφο Ιωάννη.
Παραδώσαμε στον Βουλευτή υπόμνημα με τις προτάσεις μας και του υπενθυμίσαμε τα προβλήματα των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.
Ο κ. Στέφος, αφού μας ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Αθήνα μετά από την πρώτη συνάντηση που είχαμε, μας δήλωσε ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων και μετά την επίτευξη της συμφωνίας θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ομογενοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος
Πρόθεση όλων είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος της τριχοτόμησης του προσωπικού και η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά τις 30 Ιουνίου.

Επιλαχόντες Π.Π.Υ.
Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και αναμένεται σύντομα η πρόσληψη των 232 επιλαχόντων Π.Π.Υ.

Συμβασιούχοι Πυροσβέστες
Η πρόσληψή τους θα γίνει στις 2 Ιουνίου.
Με τιμή
Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο Πρόεδρος 
Κυρίτσης Χρήστος 
6942855539

Ο Γεν. Γραμματέας
Φλώτσιος Αλέξανδρος
6945979977 & *748338

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Δελτίο Τύπου Από τον Βουλευτή κ. Μάνο Κόνσολα Για Την Άνιση Αντιμετώπιση Μονίμων Στελεχών Των Ε.Δ. & Των Σωμάτων Ασφαλείας Αναφορικά Με Το Δικαίωμα Συμμετοχής Τους Σε Ενδοσχολικές Και Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ   16 Μαΐου 2015
ΘΕΜΑ: «Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την άνιση αντιμετώπιση μονίμων στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, που τυγχάνουν μαθητές εσπερινών λυκείων, αναφορικά με το δικαίωμα συμμετοχής τους σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης των Στρατιωτικών και Πυροσβεστών που ταυτόχρονα αποτελούν και μαθητές εσπερινών λυκείων.
Η συγκεκριμένη κατηγορία λόγω της φύσης των καθηκόντων τους και της διαρκούς επιφυλακής στην οποία βρίσκονται, δεν μπορούν να φοιτούν απρόσκοπτα στα εσπερινά λύκεια με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα απουσιών.
Ενώ στους στρατεύσιμους μαθητές, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση με αρ.530/2011 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ο κ. Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να υπάρξει ίση μεταχείριση για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση της άνισης αντιμετώπισης των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που τυγχάνουν μαθητές εσπερινών λυκείων, σχετικά τη συμμετοχή τους στις ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις»
Κύριε Υπουργέ,
Για τους στρατεύσιμους μαθητές, όπως είναι γνωστό, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών λυκείων, παρά το πρόβλημα απουσιών.
Δεν υπάρχει, όμως, η ίδια αντιμετώπιση για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που φοιτούν σε εσπερινά λύκεια, όπως προκύπτει και από τη γνωμοδότηση υπ.αρ. 530/2011 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Είναι σαφές ότι παραβιάζεται η αρχή της ισονομίας και ισότητας ευκαιριών.
Λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τα στελέχη αυτά των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είναι αναγκασμένα να βρίσκονται σε διαρκή υπηρεσία και επιφυλακή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με τις απουσίες και τη συμμετοχή τους στις ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1.Εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία εις βάρος των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους στρατευσίμους σε ό, τι αφορά στη συμμετοχή τους σε ενδοσχολικές και πανελλαδικές εξετάσεις.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ενημέρωση Μελών

Αριθ. Πρωτ : 876
Αθήνα: 08.05.2015

Προς :
Σωματεία – Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»
Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι:
1) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των υπογραφών της Π.Υ.Σ. σχετικά με την πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για την νέα αντιπυρική περίοδο. Η Ομοσπονδία μας όλο το προηγούμενο διάστημα, παρακολουθούσε από κοντά την πορεία συνυπογραφής της Π.Υ.Σ. από τα αρμόδια Υπουργεία και έτσι φέτος όπως και πέρυσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης, ξεπεράστηκε το εμπόδιο που παρουσιάστηκε σχετικά με την μείωση των προσλαμβανομένων Συμβασιούχων Πυροσβεστών κατά 10% σε σχέση με το 2014 ( δηλ.1.350 άτομα αντί για 1.500). Τελικώς, θα προσληφθούν 1.500 Συμβασιούχοι έως 5 μήνες και η ημερομηνία πρόσληψης αναμένεται στις 02-06-2015. Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι σχετικές διαταγές από τις οποίες θα ενημερωθούν οι Συνάδελφοι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες για τον χρόνο πραγματοποίησης των ιατρικών εξετάσεων και της ημερομηνίας πρόσληψης τους.
2) Στις αρχές του μηνός Ιουλίου, αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων Συναδέλφων οι οικονομικές εκκρεμότητες σχετικά με την αποζημίωση των νυχτερινών, αργιών, υπερωριών και εκτός έδρας των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2014.
3) Σχετικά με το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μεταθέσεων, αναμένεται να ενημερωθούμε τις επόμενες ημέρες για την ακριβή ημερομηνία της Συνεδρίασής του, που θα αφορά όλες τις αιτήσεις των Συναδέλφων που εστάλησαν από 01-12-2014. Η τελευταία Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 28-11-2014.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Ο Πρόεδρος 
Φαραντάκης Αλέξανδρος
Τηλ: 6974709262 

Ο Γεν.Γραμματέας
Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
Τηλ. : 6986131046

Απαντήσεις Υπουργών Σε Ερώτηση Βουλευτή κ.Καραγιαννίδη Σχετικά Με Την Πρόσληψη Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

Συνάδελφοι,
Σας επισυνάπτουμε την ερώτηση του κ.Καραγιαννίδη καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν από τους Αναπλ. Υπουργούς κ.Πανούση & κ.Κατρούγκαλο αναφορικά με την πρόσληψη επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
Ευχαριστούμε

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Επιστολή Ομοσπονδίας Περί "Προβλημάτων Πυροσβεστικού Σώματος & Νέα Αντιπυρική Περίοδος"

Αριθ. Πρωτ : 857
Αθήνα: 27.04.2015

Προς :
1) Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών &
Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Καθηγητή κ.Πανούση Ιωάννη
2) Γεν.Γραμματέα Πολ.Προστασίας
κ.Αναστάσιο Μαυρόπουλο.
Κοινοπ.:
1) Αρχηγό Π.Σ - Αντιστράτηγο
κ.Παπαγεωργίου Βασίλειο.
Θέμα: «Προβλήματα Πυροσβεστικού Σώματος & Νέα Αντιπυρική Περίοδος»
Αξιότιμε κ. Αναπλ. Υπουργέ και κ.Γενικέ,
Όπως θα γνωρίζετε, ξεκίνησε πλέον και επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος. Αντ΄αυτού, αντί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα να μειώνονται ή και να εξαλείφονται προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, έχουν πληθύνει και έχουν διογκωθεί .
Τα σημαντικότερα εξ΄αυτών, τα έχουμε ήδη συζητήσει στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαμε πραγματοποιήσει και παρά τις δεσμεύσεις που είχαμε για την άμεση ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων μας, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια υλοποίησης τους. Επιπλέον αυτού, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε για την έκβαση, είναι οι ίδιες ακριβώς με αυτές όλου του προηγούμενου διαστήματος, κάτι που μας κάνει ακόμα πιο απαισιόδοξους για το μέλλον. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ξανά τα ακόλουθα :
1) Ομογενοποίηση Προσωπικού Πυροσβεστικού Σώματος
Παρά την προεκλογική δέσμευση της Κυβερνήσεως μέσα από τους “Γενικούς Άξονες Αναβάθμισης Του Πυροσβεστικού Σώματος” που είχε εξαγγείλει ότι θα υλοποιήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα και παρά την δική σας πρόθεση, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβερνήσεως αλλά και κατά τη μεταξύ μας συνάντηση, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, δυσχαιρένοντας με αυτό τον τρόπο την λειτουργία και την ευελιξία του Πυροσβεστικού Σώματος.
2) Στήριξη Του Θεσμού Των Συμβασιούχων Πυροσβεστών Με 6μηνη Σύμβαση Εργασίας Κατ΄Έτος Για Πενταετή Θητεία
Κατά την συνάντησή μας, σας είχαμε ζητήσει μέσω υπομνήματός μας την τροποποίηση του Π.Δ. 109/2013 με τέτοιο τρόπο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους Συμβασιούχους Πυροσβέστες να απασχολούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και για τα επόμενα 5 χρόνια. Επιπλέον, είχαμε προτείνει να υπάρξει μέριμνα προκειμένου το προσωπικό αυτό να έχει τη δυνατότητα να απασχολείται και τους υπόλοιπους 6 μήνες σε φορείς με αρμοδιότητες σχετικές με τη δασοπυρόσβεση, τη δασοπροστασία και την πολιτική προστασία. Ομοίως, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και για τους συναδέλφους Συμβασιούχους.
3) Ένταξη Στο Τέλος Του Πίνακα Επιτυχόντων Όσων Συμβασιούχων Προσελήφθησαν Το 2008 και το 2009
Εκκρεμεί ακόμα η αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των συναδέλφων που είτε προσελήφθησαν για πρώτη φορά ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες το 2009 είτε προσελήφθησαν το 2008 και κατά τα έτη 2009 ή 2010 κλήθηκαν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
4) Κάλυψη Υφιστάμενων Θέσεων Π.Σ. Από Τη Λίστα Των Επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντικός αριθμός κενών οργανικών θέσεων στο Π.Σ με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση των ήδη υπηρετούντων με υπερεργασία, κόπωση, επιφυλακές αλλά και μειωμένη δυνατότητα ανταπόκρισης στις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περισσότερα του ενός περιστατικά. Επίσης, αντί να προτιμούνται έως και σήμερα η κάλυψη των κενών θέσεων να γίνει με την αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού (ΠΠΥ-Συμβασιούχοι ) αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που ήδη κατέχουν, προτιμούνται νέες προσλήψεις.
5) Χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνου & Ανθυγιεινού Επαγγέλματος
Έχει γίνει πλήθος αναφορών στην χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας και παρά τις δεσμεύσεις των προκατόχων σας αλλά και της Κυβερνήσεως μέσα από τους “Γενικούς Άξονες Αναβάθμισης Του Πυροσβεστικού Σώματος” που είχε εξαγγείλει ότι θα υλοποιήσει, καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.
Όσον αφορά το θέμα περί Υγιεινής & Ασφάλειας των Πυροσβεστών, στο οποίο έχει γίνει ιδιαίτερη μνεία λόγω της εξέχουσας σημασίας που έχει για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των συναδέλφων, αν και αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί αναλόγως από την Πολιτική Ηγεσία με αποτέλεσμα να μην έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα και που η επίλυσή τους θα συμβάλλει ενεργά στο να στεφθεί με επιτυχία η επερχόμενη αντιπυρική περίοδος.
  • Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν χορηγηθεί στους Π.Π.Υ τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας αλλά και σε αυτά που χορηγήθηκαν έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα λόγω της αλλοίωσης που έχει επέλθει από την χρόνια χρήση τους.
  • Οι Π.Π.Υ που αντιστοιχούν στο 1/3 του Πυροσβεστικού Προσωπικού, δεν έχουν τη δυνατότητα της πλήρους εργασιακής απασχόλησης (νύχτες, τις Κυριακές, τις αργίες, εκτός έδρας) καθόσον υπάρχει περιορισμός από το εργασιακό τους καθεστώς.
  • Εκκρεμεί ακόμα το να οριστεί η ημερομηνία πρόσληψης των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για την νέα αντιπυρική περίοδο.
  • Εκκρεμεί ακόμα η υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την κάλυψη των κενών θέσεων των Π.Π.Υ από την λίστα επιτυχόντων.
  • Δεν έχουν εκδοθεί σημαντικές κανονιστικές πράξεις του Ν.4249/2014 με τις οποίες θα ορίζονταν ωράρια, άδειες, αποσπάσεις-μεταθέσεις των Π.Π.Υ.
  • Ο εθνικός στόλος εναέριων πυροσβεστικών μέσων είναι μικρός σε αριθμό και μεγάλης ηλικίας.
  • Υπάρχει μεγάλος αριθμός παλαιών πυροσβεστικών οχημάτων με αποτέλεσμα την μειωμένη απόδοσή τους και την αύξηση του κόστους συντήρησης τους.
  • Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος με αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης τους θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των Πυροσβεστών.
  • Οι εργασίες πρόληψης, καθαρισμού και συντήρησης των αγροτικών και δασικών δρόμων και περιοχών δεν έχει υλοποιηθεί από το μεγαλύτερο μέρος των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης .
Παρακαλούμε πολύ για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να μπορέσει να κυλήσει ομαλά η νέα αντιπυρική περίοδος και να ανταπεξέλθουμε όλοι στις δυσκολίες που θα εμφανιστούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Οι συνάδελφοι για ακόμα μια φορά, όπως κάθε χρονιά, είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν με ζήλο τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο θα πρέπει να καταστεί σαφές πως καμία προσπάθεια δεν θα πρέπει να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στο φιλότιμο των Πυροσβεστών καθώς αποτελεί χρέος της Πολιτείας να φροντίσει για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς της.
Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

Ο Πρόεδρος 
Φαραντάκης Αλέξανδρος 
Τηλ: 6974709262 


Ο Γεν. Γραμματέας
Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
Τηλ: 6986131046